Interview Giovanni

Medewerker bediening

Met wie hebben wij het genoegen?
Mijn naam is Giovanni (52 jaar) en ik ben werkzaam als medewerker bediening bij Hotel Van der Valk Zwolle. Geboren en getogen op Aruba en inmiddels alweer dertig jaar woonachtig in Zwolle waar ik samen met mijn partner geniet van ons leven.

Waarom werk je bij Hotel Zwolle?
Gastvrijheid, dienstverlening en omgang met mensen staat bij mij hoog in het vaandel. Ik ben gastheer pur-sang en een hoge kwaliteit van service en dienstverlening zit in mijn DNA. Bij drukte zal ik altijd net even dat stapje harder zetten om een zo goed mogelijke service te bieden. Ik werk in een heel leuk team bij Van der Valk Zwolle dat dingen voor elkaar over heeft. Hard werken maar ook in een ontspannen en familiaire sfeer. Na het einde van mijn dienst een voldaan gevoel en blije gezichten die de deur uitgingen. Ik hou er niet van om langs de zijlijn te staan: pro-actief werken. Er is altijd wat te doen en daar hou ik van.

Hoe ben je in je huidige functie terecht gekomen?
Vanaf het moment dat Van der Valk Zwolle op de huidige locatie open ging, ruim 9 jaar geleden, kwam ik er al vaak als gast. Het viel mij op dat het er zeer sfeervol was, zowel het restaurant, de hotelbar, maar ook de zalen en de hotelkamers. Het is een plek waar je je welkom voelt en waar je een fijne avond kunt hebben om samen met vrienden te borrelen of dineren. Ik was voorheen fitnessinstructeur en heb voor meerdere fitnesscentra sporters begeleid met het behalen van hun sportdoelen. Helaas werd de persoonlijke begeleiding steeds minder en werden fitnesscentra opgeslokt door grote low-budget ketens.
Omdat ik graag met mensen in contact ben en gasten het naar hun zin wil maken, heb ik mijn oude liefde weer opgepakt en heb gesolliciteerd bij Van der Valk Zwolle als medewerker in de horeca. Oude liefde, omdat ik op Aruba de hotelvakschool heb gedaan en daarna zowel op Aruba als in Nederland heb gewerkt in de horeca, van grote hotelresorts tot kleine bistro’s.
Ik ben aangenomen en heb het eerste jaar vooral in de avonduren bij het diner gewerkt. Na een kleine tussenpauze tijdens het begin van Corona, waarin ik in de fitnessbranche terugkeerde, werd mij duidelijk dat mijn passie toch bij de horeca ligt en ik miste enorm mijn collega’s en het werk bij Van der Valk Zwolle. Inmiddels ben ik weer terug bij Van der Valk en werk ik nu vooral overdag voor het ontbijt en de lunch. Ik ben er van overtuigd dat ik hier op mijn plek ben en zie voor mijn toekomst dat ik nog vele jaren bij Van der Valk Zwolle mijn werk mag verrichten.

Waarom pas je in dit bedrijf?
Ik ben iemand van hard werken, eerlijkheid en rechtvaardigheid en werk graag in een team dat goed op elkaar is ingespeeld en functioneert. Bij Van der Valk Zwolle is er het echte familiegevoel. Ik kan hier heel goed mijn kwaliteiten als gastheer laten zien. En dat merk ik ook van de gasten. Een glimlach en een vriendelijke bediening is een kleine moeite en je maakt zo dat gasten zich welkom voelen en een fijn verblijf hebben. Of je nu alleen komt voor een kop koffie of voor een viergangendiner, alle gasten zijn voor mij even belangrijk en verdienen een leuke en sfeervolle middag of avond bij Van der Valk. En dat kan ik in dit bedrijf prima laten zien. Voor mij is de dag geslaagd als de gasten met tevredenheid naar huis gaan. Die meneer of mevrouw die mij na afloop met een glimlach bedankt voor het fijne verblijf en de uitstekende service, dat is waar ik het voor doe en ook weer blij naar huis ga na mijn dienst.

Omschrijf eens een werkdag…
Bij binnenkomst is er altijd een groet naar de collega’s en wensen we elkaar een fijne werkdag. We bespreken met elkaar wie waar staat, de ochtendbriefing. Tegenwoordig ben ik zowel vaak in het restaurant bij het ontbijt te vinden, maar ook vaak in de brasserie. Die afwisseling maakt het heel leuk werken. De verandering van ontbijt naar lunch is altijd weer leuk. Je kijkt waar je na het ontbijt terecht komt. En het is best aanpoten om na het ontbijt de zaal op orde te krijgen voor de lunch. Het mooie is dat je heel veel verschillende gasten
meemaakt. Eerst de ontbijtgasten, dan komen er gasten gezellig voor een kop koffie (en een gebakje) en ook zakelijk komen er veel gasten in de ochtend. En daarna is het weer gezellig druk met gasten die van de lunch komen genieten. Ik zie mijn werkdag altijd vol met weer leuke uitdagingen. Geen dag is hetzelfde en dat maakt het juist heel fijn werken.

Wat denk je dat werken bij Van der Valk nog leuker kan maken?
Nu het weer drukker wordt in de horeca en we helaas net als veel bedrijven te kampen hebben met weinig personeel, moeten we allemaal een stapje harder lopen en ons van onze beste kant laten zien. En dat is niet voor iedereen even makkelijk. Bij mij zit service, kwaliteit en dienstverlening in mijn bloed en als we allemaal onze schouders eronder zetten en voor elkaar klaar staan dan hebben we meer plezier en voldoening van ons werk. Ik voel mij enorm betrokken bij Van der Valk en werk er hard aan mee om de positieve uitstraling die Van der Valk heeft op peil te houden en te verbeteren. Er zijn altijd puntjes die beter kunnen, die beter moeten. Door daar samen over te praten en begrip te hebben voor elkaars standpunten kunnen wij de hoge servicenormen waarmaken. Onze gasten zijn uiteindelijk degenen waar je het allemaal voor doet.

Wat merk je van het familiegevoel?
We zijn heel goed op elkaar ingespeeld als team en hebben ook veel voor elkaar over. En dat is over alle lagen van het bedrijf. Ik merk die collegialiteit niet alleen bij de bediening, maar ik integreer ook goed met de andere afdelingen, zoals de keuken, frontdesk, housekeeping en technische dienst. We staan samen voor hetzelfde doel, waar je ook werkt, we werken samen als een team en zijn een familie. Ook Quint van der Valk werkt net zo hard met ons mee en geeft ons het gevoel dat we er samen voor staan. Als voorbeeld, vorig jaar is helaas mijn vader overleden en moest ik met spoed naar Aruba voor de uitvaart. De betrokkenheid van al mijn collega’s en management in deze moeilijke periode was zo uniek en warm, dat vergeet ik nooit meer en toont des te meer aan dat wij een grote maar vooral ook betrokken familie zijn. Met oog voor elkaar.

Wat moet iedereen weten over Hotel Zwolle?
Ik vind Van der Valk Zwolle een heel sfeervol hotel met een prachtig restaurant en brasserie en ook de hotelbar waar ik ook in mijn vrije tijd wel te vinden ben om samen met mijn partner een drankje te doen in een gezellige en ontspannen sfeer. Wist u trouwens dat Zwolle een van de drukste Van der Valk hotels is van Nederland, maar dat het binnen heel gemoedelijk en sfeervol is?